top of page
Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

Tekne ağırlığına deplasman denir. Bir teknenin yüzebilmesi için, ağırlığının su içerisinde bulunan hacmi kadar suya eÅŸit ağırlıkta olması lazımdır. Yaklaşık 2000 yıl önce ArÅŸimet tarafından ortaya konmuÅŸ bu prensibe göre, eÄŸer teknenin su içerisindeki hacmi, yani taşırdığı ya da yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸi suyun ağırlığı teknenin toplam ağırlığından fazlaysa tekne yüzer. Yer deÄŸiÅŸtiren bu su miktarına, Fransızca deplacement, Ä°ngilizce displacement kelimelerinden yola çıkarak deplasman denir. 

 

Yelkenli tekneler, teknenin kendisi (yani kabuÄŸu), arması, yelkenleri ve seyir esnasında kullanılan diÄŸer aksesuarlardan oluÅŸur. Teknenin inÅŸa malzemesine göre baÅŸlıca çeÅŸitleri beton, ahÅŸap, metal (sac, aliminyum vb) veya fiber olabilir. Günümüzde en yaygın inÅŸa yöntemi fiber (cam elyafı ve yapıştırıcı kimyasalların birleÅŸimi ile oluÅŸan) teknelerdir. Ãœretim malzemesi dışında, gövde (tek veya çok gövdeli) veya yelken donanımı tasarımlarına göre de (sloop, kotra, keç, yawl, randa, uskuna) sınıflandırılırlar. 

 

DenizciliÄŸin, kökeni uzun yıllara dayanan ve 'franca lingua' diye de adlandırılan, kendine has bir dili vardır. Birçok donanım ve deyimler günlük dilimizden farklılıklar gösterdiÄŸi için, tekneciliÄŸe baÅŸlarken bu deyimlerin anlaşılamaması gayet doÄŸaldır. AÅŸağıda en çok kullanılan deyimleri grafiksel görseller ile tanıtmaya çalıştık. Sitemizde ayrıca sürekli güncel tutmaya çalıştığımız bir sözlük ekini de bulabilirsiniz. 

Tekneler inÅŸa malzemelerine, donanımlarına ve tasarımlarına göre sınıflandırılabilir. Biz bu sayfalarda Ã§oÄŸunlukla yelkenli tekneler ile ilgileniyor olacağız. 

 

Yelkenli tekneler yazılı tarihin baÅŸlangıcından beri vardır. Yaklaşık altı bin yıldır, insanoÄŸlu rüzgara hükmetmektedir. Bu süre içerisinde çok çeÅŸitli ÅŸekillerde tekneler üretilmiÅŸ ve bunlar farklı amaçlar için kullanılmıştır, ancak yelkenle seyir yapmanın genel prensipleri hemen hemen hiç deÄŸiÅŸmemiÅŸtir. 

 

Yat tabiri dünya denizcilik tarihinde ilk olarak 17. yüzyılın baÅŸlarında Hollanda’da kullanılmıştır. Günümüzde yelkenli yat ile kastedilen spor ve gezi amacına yönelik üretilmiÅŸ, yelkene ek olarak bir motoru olan veya olmayan, her türlü deniz aracını simgeler. Halen kullanılan yelkenli yatlar kabaca, gezi, gezi-yarış ve sadece yarış gibi alt kategorilerde sınıflandırılırlar. 

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

Denizcilikte, hangi yöne gidileceği, bir cismin ya da yapılacak işin nerede, ne tarafta olduğu yön belirten terimlerle ifade edilir. Teknede yapılan birçok iş, komut ve tarif yön bilgileriyle ifade edilebildiği için yön terimlerini bilmek önemlidir.

 

En çok kullanılan terimler (parantez içinde İngilizceleri de belirtilmiştir.) :

 

SANCAK (Starboard) : Teknenin saÄŸ tarafıdır. Uluslar arası rengi yeÅŸildir. 

Ä°SKELE (Port) : Teknenin sol tarafıdır. Uluslar arası rengi kırmızıdır. 

SANCAK KONTRA : Rüzgarın sancaktan esip, yelkenlerimizin iskele tarafına açık olarak yaptığımız seyirdir.

İSKELE KONTRA : Rüzgarın iskeleden esip, yelkenlerimizin Sancak tarafına açık olarak yaptığımız seyirdir.

Baş (Fore) : Teknenin ön kısmı.

Kıç (Stern) : Teknenin arka kısmı.

Pruva : Bir teknenin baştan ileri ufuk yönündeki alan.

Pupa: Bir teknenin kıçtan geri ufuk yönündeki alan.

Omuzluk (Quarter) : Teknenin baş ve kıç kısmında, omurga hattı ile 45 derecelik açı yapan, her iki taraftaki köşeleri.

Rüzgar üstü (Windward) : Tekne aynı rüzgara tabi kaldığı sürece, teknenin rüzgarı aldığı taraf.

Rüzgar altı (Leeward) : Tekne aynı rüzgara tabi kaldığı sürece, teknenin rüzgarı aldığı tarafın ters istikameti.

 

Aşağıdaki şekilde tekne üzerindeki yönleri görebilirsiniz.

Yelkenli bir tekne üzerinde bulunan ve en çok bahsi geçen donanımları aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

Tekneyi Tanıyalım

Teknede Yönler

bottom of page