top of page

Haberleşme

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com

Cihaz genelde harita masası yakınında monte edilmiş olup, bir açma-kapama (on-off) düğmesi ile çalıştırılır. Bazı örneklerde bu aynı zamanda ses ayar düğmesi de olabilir (1). Ekranı üzerindeki Rx ve Tx çağrının alınıp-verilmesi durumunda aktif hale gelir (2). Gelen çağrılar pasif olarak hoparlörden duyulur, çağrı yapmak için el takımı cihazında bas konuş butonuna basarak konuşmak gerekir. (3) Bu sırada ekranda Tx yazısı aktif hale gelir (4).Kanal seçmek için cihazın üzerinde (5) bazen de mikrofonun üzerinde bir düğme (6) bulunur. Seçilen kanal ekranda görülür (14).   Kanal 16’ya kısa yol dönüş tuşları bulunur (7 ve 8). Üzerinde squelch yazan bir düğme ile parazitleri kontrol etmek mümkündür (9). F dimer tuşu ile ekranın ışık ayarını yapmak mümkündür (10). Kullanılan kanallara göre 1 veya 25Watt çıkış  gücü ekranda belirtilir (12 ve 13). Aynı şekilde seçilen kanalın simplex veya duplex olup olmadığı (16 ve 17) de ekranda belirtilir.

TELSİZ

 

Denizcilikte esas haberleşme elemanı olan telsiz kullanımı genel kuralları ve adabı net bir şekilde belirlenmiş olup, bunların telsiz kullanan tekne kaptan veya sahiplerince biliniyor olması gerekmektedir. 

Türkiye sularında telsiz kullanımı Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olarak verilen KMT (Kısa Mesafe Telsiz) ehliyetine tabidir. 

 

Telsiz kullanılıyor iken 16. kanal devamlı açık olmalıdır.

 

  • Çağrı yapmadan önce 16 kanal 2 dk süreyle dinlenmeli, herhangi bir tehlike, PAN PAN ve emniyet çağrısı olmadığı tespit edilmelidir

  • Çağrılar 1 dakikadan daha uzun olmaz,

  • Çağrıya cevap alınamazsa tekrarlamak için en az 2 dakika beklenir, 

  • Çağrı en fazla 3 kere tekrar edilir,

  • Çağrının 3. tekrarından sonra en azından 5 dakika beklenir.

  • Standart çağrı 16. kanaldan önce karşı tarafın tekne ismi (en fazla) 3 kez tekrarlandıktan sonra, kendi tekne ismi söylenmesi ile yapılır. 

  • Cevap veren taraf, kendi isminden sonra “dinlemede”  olduğunu belirtir.

  • Gemiler arası haberleşmede telsiz trafik sorumluluğu çağrı yapılan gemidedir.

  • Çağrı yapan gemiyi, 15 veya 17 gibi gemiler arası haberleşmede kullanılan bir kanala çağırır.

  • Yelkenli tekneler için haberleşme kanalları kanal 72 ve 73’tür. Marina ihbar kanalları da genelde bu iki kanaldır.

 

Birçok telsiz iki kanalı aynı anda kullanabilir. Buna DW (Dual Watch) denir. Bu şekilde genel dinleme kanalı olan 16’yı dinlerken, aynı zamanda 72 veya 73’ten yelkenciler arasındaki konuşmaları da takip etmek mümkündür. 

 

Telsizdeki konuşmalarda net kelimeler seçip, açık bir ifade kullanılmalıdır. 

 

16. kanal genel çağrı kanalı olup, devamlı işgal edilmemelidir. 

 

Genelde telsizler harita masası yakınında bulunduklarından, kokpitte gelen çağrıyı duymak her zaman çok kolay olmayabilir. Bu amaçla ya salon girişine kadar uzanan bir kablolu el takımı veya ayrıca bir el telsizi bulundurulmalıdır. Ancak anten yüksekliği ve 5W çıkış gücü sebebiyle, hiçbir el telsizinin teknenin kendi telsiziyle yapılan görüşmeler kadar verimli olmasını beklememek gerekir. 

Her teknede bir acil durum yedek telsiz anteni bulundurulmalıdır. 

Telsiz Kanalları ve Kullanımları

ULUSLARARASI İŞARET (HARF) FLAMALARI ve ANLAMLARI

 

Denizcilikte, kod flamaları görsel haberleşme amacıyla kullanılmaktadır. Kod flamaları bilgi ve uyarı mesajları içerir.

Yelken Eğitimi ve Mavitur için yelkenseverler.com
bottom of page