top of page

2011 açık deniz, uzun yol eğitimi

Erol kaptanım, Müthiş bir deneyimdi. 3 günlük bir seyir anca bu kadar dolu dolu olabilirdi.

Öncelikle tekne transferi notunu gönderdiğinde seninle birlikte olacağımı düşünmüştüm, transfere katılmıyacağını öğrenince biraz tedirgin oldum doğrusu. Tanımadığım bir grupla tekne gibi dar bir mekanda böyle bir deneyime çıkıyor olmak , ilk gece ve uzun yol seyir fikri bir miktar stres yapıyor. Ama tanışır tanışmaz tedirginliğim gecti. Ayrıca Lagavullin (lagaluga)in ortama uyum saglamamdaki katkısını itiraf etmeyilim. Müthiş bir ekip; Mehmet kaptan, Erol abi (çarkcibasi), Kaan ( executive chief ) , 3 taife Nurkan , Aşkın, ben

Egitim gercek vakalar üzerinden yapıldı. Dakika bir gol bir, avara olur olmaz motor harararet problemi, Boğaz'ın ortasında aman ne oluyor sefer başlamadan bitiyormu acaba. Ama teknede Kaptanın tabiriyle Erol abi varsa sorun yok. Kısa sürede problemin kaynağı impeller olduğu tesbit edildi. Kaptanın yedeği var ve toplam bir saatten az sürede sorun giderildi ve yoldayiz.

Nefis bir boğaz ve İstanbul gecesi. Gecenin ikisinde balon basma , Marmara'nin ortasında sesizligin icine yelken, sonsuz huzur ortamı.

Sabaha kadar kâh oto pilot, kâh dümen tutarak Marmara adasındayiz. Önce öğlen yemeği için midye toplandı. Sonra enfes bir kahvaltı. Bu arada kendime inanamıyorum normalde tavuklarla birlikte yatan ben tüm gece ayaktaydim.

Demir alıp Çanakkale boğazına doğru motor yelken seyre devam. Şefimiz ve kaptanın elinden midye fırın ve midyeli makarna, enfes.. Yanına tabiki bol bira, Vakti keraat geldiginde de lagaluga (single Malta). Teşekkürler Erol abi. İnsan bu viskiyi babasıyla bile paylaşmaz.

Gecenin bir vakti ben artık dayanamıyorum ve uykuya dalıyorum. Bu arada Güzelyalı dan Özhan tekneye geliyor artık 7 kısıyiz. Morta koyunda demirliyoruz. Burada yakamozla tekrar tanışma ama bu başka birsey deniz ateş böcekleri pril pril. Özhan in denize girip bize yakamozla dansı ayrı bir görsel şölendi. Sabah Çanakkale Abidesi altında uyanmak farklı bir his.

Kısa bir seyirle Bozcaada dayiz. Önce su ve icecek ikmali yapıyoruz. Aksam icinde Ayazma koyuna demirleyip Vahit te yemek yiyeceğiz. Koya demirlerken kayalara çarpma konusunda eğitim. Derinlik göstergesinin teknede olmasının anlamınin idrak edilmesi. Sonra kayaların üstüne demirleme. Vahit'te hesap hariç keyifli bir yemek,

Botla tekneye dönüş ve bu gecenin son eğitimi ,bizzat kaptan tarafından bot motoruyla suya düşme antremanı. Telefon denize düşerse ne yapmalı eğitimi.

Sabah Ayvalık'a gitmek üzere erkenden demir aldık. Öğle vakti yemek ve yüzme molası , tabii gercek vakalar üzerinden eğitime devam. Motorda vuruntu sesi, sonra motor çalısmasına rağmen pervande hareket yok. Tekrar Erol abiye müracat, sanziman ve saft arasındaki kaplingte problem. Yine hızlıca müdahale ve çözüm. Bittimi tabiki hayır. Eğitime devam; Gaz levyesi problemi, Hani bu kadarı fazla dedirtecek kadar yoğun egitim. 1980 donemi 40 günde öğretmen yetiştirme eğitim model alınmış :)

Düşüncem o ki bunların tamamı mizansen, egitimin bir parçası. Ayvalık ta yine 0 metreye demirleme, iki çapa ve 80 metre Zincirden geçici tonoz imalatı. Geriye dönüp bakınca hiçbir problemde; ne telaş , ne bir panik, sakın gülerek ve hicbirsey olmamış gibi bir hava. Tüm bunları düşününce hersey kesin mizansen. Yemedim Mehmet kaptanım.....

Dönüp 3 gunü değerlendirdiğimde, dolu dolu 3 gün, çok keyifli ve lagalugali:)) bir yelken yolculugu. En değerlisi; Erol abi, MehmetChe kaptan (sakali ve purosula Che'ye anca bukadar benzenir) Kaan , Askın ve Nurkan'la tanışmak. hepinizi iyiki tanıdım.

Cok Sagol Erol (Akyiğit) kaptanım, bu geziyi benim için mümkün kıldığın için.

İhsan Zeki Aksu

 

Sevgili Lotus, (ve onun deneyimli ekibi), Yelken eğitimimin en önemli adımlarından birinde, bana yaşattığınız müthiş deneyim için sonsuz teşekkürler. (??) Bu ne yahu, amma da resmi oldu. Hem muhabbetiniz, hem de engin tecrübeniz, bize inanılmaz üç gün yaşattı. Hem gece seyri hem de balon kullanma şansı elde ettiğim bu yolculuk gerçekten inanılmazdı. Lotus’ un bizzat kendisinin :) eğitimimize katkı çabası, yelken konusunda her türlü güzellik (yunusların dansı, midyeli makarna ziyafeti, doyumsuz sohbetleriniz) ve aksiliği (impeller, koplin, COB (captain over board:)) kısa zaman sürecine sığdırdı. Bir eğitim gezisinde bu kadar uygulamalı bir müfredat beklemiyordum. Bana ‘e tamam canım bişey olmuyomuş işte’ dedirten her türlü olayı çözme beceriniz kendime olan güveni biraz daha arttırdı. Böyle bir ekip ile her zaman her yola keyifle gitmek isterim doğrusu. Sevgili kaptanım Mehmet Erem’ e, sintine korsanı Erol abime, ve en bi master şef Kaan canavarına sonsuz teşekkürler. Tabii ki sizlerle tanışmama vesile olan Erol Akyiğit kaptanıma da teşekkür ve selamlar… Nurkan Törer 3 – 6 haziran 2011 Lotus ile Bebek - Ayvalık

uzak yol açık deniz yelken eğitimi


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page